♥
22.11. 2023r., Oto kolejne zajęcia kulinarne z naszego projektu. Dzieci robiły już potrawy z pomidorów, z dyni a dziś przyrządziliśmy potrawy z buraków. Najpierw jednak Jeżyki dowiedziały się, że buraki są bardzo zdrowe i mają dobry wpływ na kości, zęby, układ krwionośny, pracę serca, poprawiają pamięć, są dobre na migrenę i wiele innych schorzeń. Przy tym są niskokaloryczne i wpływają na odporność dzięki dużej zawartości witaminy C i innych witamin.
Pracę rozpoczęliśmy od krojenia frytek. Buraki obgotowane, lecz nieco twarde pomogła pokroić pani Dorotka. Następnie doprawione oliwą z oliwek i ziołami frytki piekły się w piekarniku. W tym czasie Jeżyki przygotowały twarożek , który zabarwiliśmy sokiem buraczanym. Wszystkim podobała się kulinarna zabawa kolorami. Doprawiony serek był z apetytem zjadany wraz z chrupkami kukurydzianymi.
Upieczone frytki urozmaiciły drugie śniadanie. Z zaciekawieniem próbowano nowych smaków. Pani Dyrektor frytki z buraków również smakowały. Brawo dla Jeżyków.